KŁODKOWSKI, Piotr: A Kelet csodálatos zamata

A könyv érdekes szempontokat tartogat, szórakoztató útisztorizgatás keretén belül kommenteli például a következőket:

  • kutyahúst áruló kifőzdék népszerűsége Kínában,
  • muszlimok megdöbbenése a malacsültet csemegéző európaiakat szerepeltető filmen,
  • dzsainista indiai tudós élményei Európában.
  • Aztán, hogy a szent tehenek Indiában az ember legjobb barátai, ahogy a kutyákról képzeljük a nyugati világban; sőt az istenség hasznos ajándékai – barbár tett megölni őket. Eközben a “fejlett” Nyugat kétpofira zabálja az india szarvasmarhák kevésbé szerencsés, tömegtartott rokonait (lsd. McDumáldsz & társai). Ahogy Kína a kutyahúst, mert nekik aztán nem a barátaik, miért lenne barbárság kutyát enni?

Engem nyilván azért ragadott meg a legjobban az interkulturális hús-téma, mert halevő vegaféle* vagyok. (*Mielőtt átharapná a gigámat egy hardcore vega, pontosítok: csak nem eszem olyat, aminek lába van.) De bárkinek érdekes lehet a könyv, akit érdekelnek a különböző kultúrák, és a benne élő emberek.

A Szokatlan szempontok c. sorozatban jelent meg a könyv, és tartogat is ilyeneket. Ajánlom :)

A Typotex Kiadó weboldalán bele is lehet olvasni virtuálisan, a következő címen:
http://www.typotex.hu/upload/books/666/barbar_inyencsegek.pdf

“A Kelet csodálatos zamatát évszázadok óta fűszerek és legendák juttatják el a mi tájunkra, Európába. Manapság a valóság megragadásában előbbre járunk, csak be kell fizetni egy turistaútra, a meglepetés kinek-kinek másképp jut ki. Egy kis előkészület ez a kötet az útra indulóknak és pótlék az itthon maradóknak.

Piotr Kłodkowski Irántól Indiáig, Kínától Arábiáig, Kambodzsától Ceylonig keresztül-kasul bejárta a Kelet világát. Stílusa elegáns, könnyed, szellemes, olykor akár költői; sok váratlan fordulatot tartogat.
Ír arról, hogy a nyugati mintára épült plázában egy kis mecset is húzódik, ahol a rituális mosdás helyét veszélyes vizeldének tekinteni, hogy a nyugati mintára trenírozott menedzser zug kutyahúsevő, hogy a bazár árusainak becsületessége is meglepő, hogy talán az Európából visszatérő keletiek is ugyanúgy sóvárognak Európa után, ahogy a Keletre visszavágyódó utazó teszi, és így tovább…
Jó idegenvezetőre találunk a szerzőben!”

Piotr Kłodkowski (1964?) lengyel orientalista, politológus, esszéista, maga is bejárta a Kelet országait. Kelet és Nyugat kapcsolatával, ázsiai kultúrákkal foglalkozó műveiért számos tudományos és irodalmi elismerésben részesült. A kötet írásai először a krakkói Znak folyóiratban jelentek meg.”

A kép és az idézett szöveg forrása: http://www.typotex.hu

Kłodkowski, Piotr: A Kelet csodálatos zamata /Fordította: Kertész Noémi / 2008 / Typotex Kiadó /  Szokatlan szempontok sorozat /ISBN 978-963-2790-02-2 /184 oldal /A/5 méret

A bejegyzés első része itt olvasható >> 2 könyv Keletről

Kapcsolódó bejegyzések:

.

Kovetkezo cikk
»
Calotropis Theme designed by itx