Nagyon fincsi, a család és a vendégek is nagyon szokták szeretni. A vastag csokiréteg tökéletes korona a mandulás-vaníliás linzertésztán. Nem is lehet elrontani, ha ismerjük a trükkjeit.

Étcsokis süti

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 12 dkg demerara (=barna nádcukor)
  • 40g őrölt mandula
  • 2 tojásfehérje
  • 2 vaníliarúd
  • 1 csipet só

A masszához:

  • 2 dl édes tejszín
  • 1 dl tej
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 tojás

Elkészítés:

1. A vaníliarudakat hosszában elfelezzük, majd a belsejét egy kiskanállal kikaparjuk. A tojásfehérjékkel együtt egy edénybe tesszük, és habverővel felverjük.

2. Az őrölt mandulát és az őrölt nádcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót, majd a vajat is hozzákeverjük. Végül beletesszük a vaníliás tojásfehérjét, és addig keverjük egyenletesen, majd gyúrjuk, amíg a tészta teljesen összeáll. Beletesszük egy tortaformába, majd a hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük.

3. A sütőt 180°C ?ra előmelegítjük. A tésztát a már forró sütőben 15 percig sütjük.

4. A tejszínt a tejjel együtt egy edényben felforraljuk. Miután levettük a tűzről, beletesszük az apróra darabolt csokoládét, és addig kevergetjük, míg sűrű, egyenletes masszát nem kapunk. Egy tojást is hozzákeverünk. A krémet a kihűlt tésztára öntjük.

5. Az egészet újra a sütőbe tesszük, és 190°C-on 12-15 percig sütjük. Teljesen hihűlve kínáljuk.

A barna nádcukrot azért őrlöm meg, hogy jól összeálljon a tésztája. Szoktam fele-fele arányban dióval és mandulával is készíteni a csak mandula helyett. És mindig szem előtt tartom az alábbi tippeket, különben a linzertészta nem akar “működni”:

- _ – _ – _ – _ – _ – _ – _ -_- _ – _ – _ – _ -

Az 5 linzertészta trükk,

Polcz Alaine “Főzzünk örömmel” könyvében olvastam & nagyon hasznos:
– Gyorsan gyúrjuk össze a tésztát, nehogy felmelegedjen és olvadni kezdjen a benne lévő zsiradék (ha mégis & morzsalékos lesz, 1 tojásfehérjét kell hozzáadni & azzal átgyúrva nyirkos konyharuhában a hűtőbe tenni).
– Az összedolgozás addig tartson, amíg a tésztában semmiféle szemcse nem marad, színe, tapintása teljesen egyöntetű.
– Sütés előtt nyersen szurkáljuk meg, hogy a keletkező gőz ne púposítsa fel, legyen hol elpárolognia.
– A sütőt 10 percig teljes lánggal, nagy hőfokkal hevítsük fel, majd amikor a tésztát betettük, közepes hőfokon süssük.
– Az omlós tésztát mindig kihűlve daraboljuk, különben törik, morzsolódik.

 - _ – _ – _ – _ – _ – _ – _ -_- _ – _ – _ – _ -

+ TIPP: a kibelezett vaníliarudakat tedd abba a helységbe, amit illatosítani szeretnél, vagy fűtésszezonban a fűtőtestre. Gardróbba, autóba is mehet természetes illatosítóként a kemikáliák helyett.

- _ – _ – _ – _ – _ – _ – _ -_- _ – _ – _ – _ -

Kapcsolódó bejegyzések:

2 hozzászólás

  • Priol Hedvig szerint:

    Én csak vendégként kóstoltam, de tényleg isteni volt!
    Örülök, hogy megvan a recept, ki fogom próbálni!

    • Kovács Ági szerint:

      Köszönöm! :] Mesélj majd, hogy sikerült!

      Más: kipróbáltam a gluténmentes verzióját is, a finomliszt helyett ugyanannyi rizsliszttel. Működik!

Calotropis Theme designed by itx