Az októberi dátum ellenére ragyogó az idő. Akár el is ugorhatnánk a hétvégén a Zadar környéki dalmát városkába. Ha nem lenne 5-600 kilométerrel arrébb… A mediterrán Biograd na Moru (magyarul Tengerfehérvár) hűvösebb időben is kellemes kirándulóhely lehet. Pár hónapja, a verőfényes nyárban az volt. Ha felkerekednénk, ide érdemes betérni:

Carpymore, Biograd na Moru1. Ahol jót ehetünk:
Carpy More

(Kralja Tvrtka 10, 23210 Biograd na Moru, Horvátország)

  • Hagyományos dalmát konyha és házi készítésű tésztaételek. A vacsora és a kiszolgálás is kitűnő.
  • Érdemes megkóstolni a korrada (?) halat. Hagyományosan parázson sütik, főtt burgonyával és mángolddal kínálják. (Amit először simán spenótnak néztem.) Ez a kombó isteni, hatalmas adagokat el lehet belőle tünteni. (Az említett helyre pont nem jellemző, de: mivel dekára adják a halat, és rendeléskor csak a fajtáját választja ki a vendég, nem a konkrét súlyát, irdatlan nagy példányok kacsinthatnak az óvatlan turistára a tányérból.)
    Kép:  Carpymore by roanlotte / TripAdvisor

 korta katarina fehérbor

  • TIPP dalmát halvacsora mellé: a friss, citrusos, könnyed Korta Katarina fehérbor Korcula szigetéről (KK Posip 2008).

 

Ízelítő a dalmát konyhából az adriatica.net jóvoltából:

“A halat néhány alapvető módon készítik “rostélyon”, “főzve” és mint “brodet”. A rostélyon sült halnál külön figyelmet szentelnek a fafajtának, amellyel tüzet raknak, és amelynek a parazsán sül a hal, valamint az aromás füveknek. amelyekkel a halat bedörzsölik. A megtisztított és megsózott halat (legjobb a tengeri fogas vagy az aranycsíkos keszeg) megkenjük olajjal és rátesszük a rostélyra, sütés közben pedig meg-megkenjük olivaolajba mártott rozmaring ágacskával. Apróra vágott petrezselymet és fokhagymát összekeverünk egy kis olajjal, és ezzel öntjük le a sült halat. Zöldségfélével vagy salátával tálaljuk.

A főtt halat úgy készítjük, hogy a vízhez hozzáadunk egy kis olajat, borecetet, hagymát, babérlevelet, pár szem borsot, majd megsózzuk. Ezt a rendkívül könnyű és kalóriaszegény ételt főtt burgonyávl, mángolddal vagy zöldkáposztával tálaljuk és kitűnő választás vacsorára. A főtt hal elkészítéséhez ideális a sziklahal vagy a tengeri fogas.

A brodet többféle halból készül (sziklahal, angolna). A darabokra vágott halat megpirítjuk a hagymával. Azután agyagedényben főzzük kis tűzön, közben hozzáadunk egy kis fokhagymát, petrezselymet, babérlevelet és paradicsomot. A brodet akkor kész, amikor a hal húsa elválik a szálkától. A főtt brodet mellé kukoricalisztből főzött puliszkát tálalunk.”

 

2. Ahol kortyolhatunk dalmát hangulatból és italból: Konoba “In Vino Veritas”
(Kneza Domagoja, 23210 Biograd na Moru, Horvátország)
Toronyiránt haladva találjuk meg a templom mellé, sikátorba rejtett konobát. Ha este nem érkezünk korán, a helyi törzsvendégek dalolását hallgatva kortyolhatjuk a Prosekot (= dalmát desszertbor) az ódon falak tövében.

Kép: bokor.istvan / Flickr

3. Ahol megszállhatunk: Villa Maimare***
(Marka Marulića 1, 23210 Biograd na Moru, Horvátország)
Közel az ó-/belvároshoz és a tengerparthoz egyaránt. Kellemes, modern és tiszta szobák, svédasztalos reggeli, segítőkész személyzet. (Foglalni a Booking.com-on érdemes.)

Kellemes ízutazást!
:]

Ha szeretnéd, hogy örüljek, és hogy dobjak Neked egy mailt, ha újabb bejegyzést írtam: itt szólhatsz.
Ha nem szeretsz e-mailt kapni, kövess facebookon vagy twitteren!

Kapcsolódó bejegyzések:

.

Calotropis Theme designed by itx