A múlt hétvégén az Őrség egyik varázslatos szegletében jártunk. Derűs, otthonos, egyedi vendégházban pihenhettünk a szintén egyedi, csak errefelé jellemző környezetben.
A  dimbes-dombos, zöld területre épült településen elszórtan állnak a tájjellegű, de mai kényelemmel felszerelt házak. Sehol nincs kerítés: rendelet tiltja. 

Az idilli, rendezett környezetet  az Őrségi Nemzeti Park területén találjuk, a házak előtt halad el a Kék túra útvonala (“Indulj el egy úton, én is egy másikon…”  - “másfélmillió lépés Európa szívében”, emlékszel? Ha nem, nagyon fiatal vagy, aminek lehet örülni a nosztalgia helyett).
Az ősgyepes, gyümölcsfás hatalmas kert végében kis fenyveserdőben hűsölhetünk, ha meguntuk a tágas, árnyas teraszt, vagy a szilvafák közti függőágyat. (Tévé, mikró, és egyéb haszontalanság szerencsére nincs.)

Faluszéli vendégház Őriszentpéter

Nem kell ahhoz másfél évesnek lenni, hogy elbűvöljenek a környéken lustálkodó (vagy épp kajára ácsingózó) macskák meg a házhoz tartozó kecskék. Utóbbiakat lehet simogatni, érdeklődés esetén etetni és fejni is. Róza mama és kecskegyerekei jópofa jószágok.

Egész máshogy ébred a városlakó, ha mekegésre teszi. A házban folyamatosan rácsodálkozom valamire: tele van kedves apró részletekkel, és egyedi, ötletes megoldásokkal. Nem lövöm le a poénokat, ha Te is ellátogatsz, fedezd fel Magadnak, maradjon meglepetés. Az egyik leglátványosabbat azért kiemelem: a fürdőszoba és a konyha egyedi fali kerámiacsempéit a tulajdonos, egyben a ház építője saját kezűleg alkotta.

Faluszéli Vendégház

A tájjellegű gerendaház bababarát is: pelenkázóval, etetőszékkel, hintával, homokozóval és csúszdával szerelték fel. A lépcső tetejében rácsos ajtó gondoskodik a totyogók biztonságáról, amíg az emeleti hálórészben pihen a család. (Annyira bababiztos, hogy a zárat első ránézésre még én sem találtam :] )

Az egész hely annyira idilli, hogy erősen gondolkodnom kell,  ha a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében kritikát akarok fogalmazni. Talán az ágy lehetett volna kényelmesebb (=keményebb). Na de ki akar benne sokáig heverészni, mikor a környéken annyi a látnivaló?

TIPP: A vendégházak önellátóak, így érdemes felkeresni a környék házias kisvendéglőit. Kóstoljuk meg az Őrség tájjellegű ételeit: a dödöllét, a hajdinás vargányalevest, a fenyőalja gombát, a tökös-mákos rétest! 

FALUSZÉLI VENDÉGHÁZ
Galambszer 15/C
9941 ŐRISZENTPÉTER
szallasazorsegben.hu

Képek: faluszeli.extra.hu | szallasazorsegben.hu

 

Kapcsolódó bejegyzések:

.

Calotropis Theme designed by itx