Kávés csokikrém

2011/11/26

Egy randa, szürke, hideg téli szombaton mi mást is lehetne csinálni, mint bevackolódni otthon egy Stahl-féle kávés csokikrém, kardamomos kávé, és barátaink /szeretteink társaságában?

A receptet Stahl Judit Büntetlen örömök c. könyvében olvastam (Kulinária Kiadó, Bp. 2004), sok más finomság mellett. A mellékelt fotója is nagyon csábító volt, és akárhányszor készítettem el, mindenkinek nagyon ízlett.
Íme:

csokikrémHozzávalók:
15 deka étcsokoládé
3/4 deci tejszín
6 tojásfehérje
1 evőkanál cukor (2 deka)
1,5 evőkanál neszkávé (1 deka)

Elkészítése:
Először kiválasztok egy fémtálat meg egy fazekat. A tálnak akkorának kell lennie, hogy kényelmesen illeszkedjen a fazékra. Ezután háromujjnyi vizet engedek a fazékba, és ráteszem az üres tálat: így próbálom ki, vajon nem ér-e bele az alja a vízbe. Ha igen, akkor kiöntök a fazékból annyi vizet, hogy ne érjen bele. Ezzel a módszerrel – és persze majd a gyengéd gőz fölötti olvasztással – biztosítom, hogy a csokoládé ne égjen oda, hanem lassan csurgósra olvadjon.

A tálba beletördelem az étcsokit, a fazekat pedig felteszem erős tűzre. Ha már forr a víz, takarékra csavarom alatta a lángot, és megvárom, hogy a forrás gyöngyözőre csendesüljön. Ekkor ráteszem a tálat, és nem kapkodva, hanem türelmesen megolvasztom a csokit.csokikrém2

Amíg a csoki olvad, gyorsan megmelegítem a tejszínt. Nem forralom fel, csak épp megemelem a hőmérsékletét. Ráöntöm az olvadozó csokira, és addig kevergetem, amíg sima és folyós nem lesz. Ha ez megtörtént, leveszem a csokis tálat a fazékról, és félreteszem.

Mialatt a tejszínes csoki kihűl, két részletben habbá verem a fehérjét. Az első menetben addig dolgoztatom a robotgép habverőit, amíg kialakul a lágy hab, a második menetben pedig hozzászórom a cukrot, és addig verem tovább, amíg a cukros tojáshab fényes és kemény nem lesz.

Végül egy kis bögrében feloldom a neszkávét 2 evőkanál meleg vízben, és összeállítom a csokikrémet. A sűrű kávét fakanállal hozzákeverem a tejszínes csokihoz, majd a kávés-tejszínes csokiba óvatos és széles mozdulatokkal beleforgatom az édes tojáshabot.

A kész csokikrémet elosztom 4 apró tálkába, és legalább 3 órára beteszem a hűtőbe. Itt sűrűre dermed, és ettől olyan dús lesz az állaga, hogy komoly jellemhibája lehet annak, akit nem csábít egy kis nyalakodásra.

4 adag lesz belőle.

 

Általában demerarával (=barna nádcukorral) készítem, és az is előfordult már, hogy rögtön dupla adagot…  ;]

csokikrém3

Jó étvágyat :]

Fotó: insidethekaganoffkitchen.com

Ha szeretnél mailben kóstolót a legújabb tippekről, terméktesztekről: itt szólhatsz.
Ha nem szeretsz e-mailt kapni, kövess facebookon vagy twitteren!

Kapcsolódó bejegyzések:

.

Calotropis Theme designed by itx