Anno egy diótorta recept segítségével konstruáltam a kávés tortám, és mindig osztatlan sikert aratott.  Tortaformában sütöm, mert úgy szép :]

A kép nagyon csak illusztráció innét, mert a süti eddig még mindig sürgősen elfogyott. Küllemét meg aktuális díszítő kedvemtől függően változtatja.

 

KÁVÉS-DIÓS SÜTI (vagy torta, ízlés szerint)

Hozzávalók:

14 dkg barna (nád)cukor
4 tojás
5 g (fél csomag) vanillincukor
7 dkg darált dió
7 dkg héjazott őrölt mandula
1 ek liszt
6,5 g (fél csomag) sütőpor
1 ek finomra őrölt, pörkölt szemes kávé

Bevonásához:
7 dkg barna (nád)cukor
7 dkg finomra darált dió
1 púpozott kanál finomra őrölt szemes kávé
édes tejszín

 

Elkészítése:

1. 14 dkg barna (nád)cukrot 4 tojássárgájával és fél csomag vanillincukorral habzásig keverünk, azután 7dkg darált diót, 7 dkg héjazott őrölt mandulát (vagy összesen 14 dkg darált diót) és 1 evőkanál liszttel kevert fél csomag sütőport adunk hozzá.
2. Belekeverünk még 1 evőkanál egészen finomra őrölt, pörkölt szemes kávét, majd végül a 4 tojás keményre vert habját. Sütőpapírral bélelt formába töltjük, és 180-200 fokon megsütjük.
3. 7 dkg finom barna (nád)cukrot, 7 dkg finomra darált diót, és 1 púpozott teáskanál őrölt, pörkölt szemes kávét annyi édes tejszínnel keverünk össze, hogy kenhető legyen. Ezzel bevonjuk a tortát, és pl. mandulaszirmokkal, egész dióval díszítjük.


Tippek:

  • Ahol diót írtam, cserélhető tetszőlegesen mandulára, mindenféle verzióban készítettem már és fincsi lett.
  • A barna nádcukrot ledarálom, hogy egészen finom (=apró) legyen, de raktam már bele simán is, úgy is jó.
  • Kiváló S.O.S.-sütemény, mert gyorsan elkészül.
  • Gluténmentes verzió: az 1 evőkanál búzaliszt helyett rizslisztet tegyünk bele. Többször próbáltuk, működik!

 

Kapcsolódó bejegyzések:

.

Calotropis Theme designed by itx