Az átlagos fogkrém hazánkban egy sor mérgező anyagot tartalmazhat:

1. Fluoridot, amit Belgiumban már betiltottak, a hülyebiztos Amerikában pedig figyelmeztetnek a csomagoláson, hogy ha lenyeled, keresd fel a legközelebbi toxikológiai intézetet. Lenyelve csontritkulást, mérgezéses tüneteket okozhat, túladagolásakor foltosodnak a fogak.
Több helyen olvastam, hogy egy 100 ml-es tubusos fogkrém egy kisgyerek számára halálos mennyiségű fluort tartalmaz. Na ez  furcsán hangzik az alapján, hány kisgyerekkori Gabifogkrémevős sztorit hallottam már, és mindenki túlélte a szerintem azért elég hülye szokást. Lehet, hogy fluorid pont nem volt benne? Mindenesetre elég elrettentő tényt talál itt, akit bővebben érdekel: http://antalvali.com/fluor-es-fluoridok-hasznos-vagy-karos.html  

“A fluor hatásáról megoszlanak a vélemények, de több tudományos vizsgálat bebizonyította, hogy a fogkrémből nem épülhet be fluor a fogzománcba, bármilyen technikával használják is azt. Az akut fluor mérgezéshez elegendő 1-2 tubus fluoros fogkrémet lenyelni. Az USA-ban évente 3000-4000 gyerek kerül fogkrém, vagy szájvíz okozta mérgezéssel kórházba.”
Dr. Csiszár Róbert – biodent.hu

2. Szinte minden fog(k)rémben van Sodium Laureth Sulfat (becenevén SLS). Ez egy szintetikus tenzid, erélyesen szárító, olcsó habképző anyag. Rendszeres használata irritálhatja a nyálkahártyát és a szemet, egyes vizsgálatok szerint még a belső szervekre is veszélyes lehet. Szájsebeket és ekcémát okozhat.

3. Tartalmaznak még bizonyítottan rákkeltő és ínykárosító, hormonrendszerbe avatkozó triklozánt, potenciálisan rákkeltő szaharint (E954) és mesterséges színezéket, nagy mennyiségben puffasztó és hashajtó szorbitot (E420 = édesítő és nedvesítő szer). A vörösalgákból nyert karragén (E407) potenciális rákkeltő, mégis engedélyezett még a bioélelmiszerekben is.

Fentiek miatt inkább fogport vagy biztonságos összetételű fogkrémet használok.

 Kép: animaatjes.nl

Zsófi osztja meg velünk tapasztalatait az említetteket nem tartalmazó bio fogkrémről:

coslys bio fogkrémCoslys bio fogkrém érzékeny ínyre

(75 ml  / 1.990 Ft)

Mit ígér?
Az organikus Coslys fogkrém lúgos pH-jának, nyomelemekben és ásványi sókban gazdag természetes összetételének köszönhetően nyugtatja az irritációkat, csillapítja az érzékeny területeket és megelőzi a savas behatásokat.
Természetes alapanyagokból előállított (az összes összetevő 99,47%-a természetes eredetű, 20%-a organikus termesztésből származik), SLS-mentes, állatkísérletek nem folytak.
Használat: Nyomjon egy borsónyit a fogkefére, mossa át fogsorát, majd öblítsen.
Összetevők: Aqua (víz), sorbitol, glycerin* (bio növényi glicerin), silica (sűrítő), sodium carboxymethylcellulose (zselésítő), decyl glucoside (anionos felületaktív anyag kókuszból és glükózból), aroma (100% természetes menta aroma), sodium benzoate (tartósító), sodium hydroxide (pH szabályzó), limonene, linalool (illóolajak természetes formában tartalmazzák), stevia rebaudiana extract (természetes édesítő). *bio gazdálkodásból származó összetevő
Kép /szöveg: okodrogeria.hu

Aki kipróbálta:

Zsófi, 28 éves, ügyfélszolgálatos


Első benyomásod a legelső használat után?

“Jól habzik, kevés is elég belőle.”

Hány alkalommal használtad?

“14 (2szer 1 nap), még most is használom.”

Általános véleményed?

“Jó, hogy nincs erős mentol íze.”

Betartja amit ígér?

“Igen.”

Mi az, ami nem tetszett a termékben?

“Mivel nem annyira mentolos, vagy nem tudom miért, de nem sokáig éreztem, hogy fogat mostam. Hamarabb lett állott íze a számnak. :) Értsd kb. 10 percen belül, ami nem jó, mert nem ettem vagy ittam semmit fogmosás után. Lehet keveset használtam? :)”

Mi az, ami tetszett a termékben?

“Tényleg elég belőle egy kevés is, jól habzik, nem erős a mentol.”

Szerinted milyen az ár-érték aránya?

“Kicsit drága a mennyiségéhez képest.”

Te megvennéd Magadnak?

“Talán.”

Értékelésed (1=legrosszabb, 5=legjobb)?

5 / 5

Én mostanában Dentomin fogport vagy Alverde fogkrémet használok, mérgezőséget tekintve mindketten ártatlanok, és meg vagyok velük elégedve. Elvétve Elmex is kerül a kefevégre, ez sem tartalmaz ártalmas anyagot.

Gyerekfogkrém-tapasztalatok:
Logodent fodormentás gyerekfogkrém lett a kedvenc, ez is fluorid és SLS-mentes. 

UPDATE: 
A dr.Hauschka tengeri sós fogkréme is bevált. A sós íz elsőre furcsa, de megszokható.
Az Elmexben szerves fluor van (olaflur), ellentétben a szervetlennel, ami nem tud beépülni.
Az Alverde 5 az 1ben fogrémének receptúráját változtatták, már tartalmaz fluoridot…
A Logodent gyerekfogkrém most, 3 év után is jól beváltnak tekinthető.

-_-
Ha szeretnéd, hogy örüljek, és hogy dobjak Neked egy mailt, ha újabb bejegyzést írtam: itt szólhatsz.
Ha nem szeretsz e-mailt kapni, kövess facebookon vagy twitteren!


Kapcsolódó bejegyzések:

.

Calotropis Theme designed by itx