1. 1-2 zöld kardamommagot törj meg, és dobd a frissen lefőtt kávédba. Szerintem mennyei. (Vagy dobd vendéged kávéjába: az arab világban a vendégszeretet szimbóluma.)
    ?
  2. Rágcsálva kellemes szájízt és leheletet ad, sőt jót tesz a fogaknak: a rágógumi természetes és egészségesebb alternatívája. (Szájbetegségek és fogfájás gyógyítására is használják.)
    ?
  3. Ázsiában emésztési, légzési problémák gyógyszere: a hagyományos kínai orvoslásban a kardamom a gyomor és tüdő csatornákra ható szer.
    Köhögéscsillapító, valamint megfázás, puffadás, rossz emésztés ellen hatékony, melegítő energiájú ételként ismerik. Fejfájás ellen is ajánlják, és segíti a szívizmok működését.
    ?
  4. Ha egészben, hüvelyestől, jól záródó üvegben tároljuk, állítólag a végtelenségig eláll.
    ?
  5. Az összetört kardamom magokat a kávéhoz is szórhatod, és együtt lefőzheted őket. Pár éve kotyogósban főztük így, nekem nagyon ízlett. Tovább ízesítheted mézzel, tejhabbal.

kardamom

A világ harmadik legdrágább fűszere, a sáfrány és a vanília előzi csak meg.
De borongós, szürke reggeleken igazán megérdemlünk ennyi szívmelengető luxust.
Ebéd utáni kávéba különösen ajánlott az említett emésztést segítő hatása miatt.
Baráti, hosszan beszélgetős kávézásokhoz pedig a vendégszeretet miatt :]
Egészségedre!

kávé Képek és infók: wikipedia.org, gasztronauta.blogter.hu, indian-commodity.com, acrunkk /Tumblr.

Egészségünkre :]

Ha szeretnél mailben kóstolót a legújabb tippekről, terméktesztekről: itt szólhatsz.
Ha nem szeretsz e-mailt kapni, kövess facebookon vagy twitteren!

Kapcsolódó bejegyzések:

1 hozzászólás

  • KovácsÁgi szerint:

    + recept:
    KÁVÉ INDIAI MÓDRA
    Forrázzunk le 5 tk. őrölt kávét és 2-3 zöld kardamomtokot fél liter vízzel, majd hagyjuk állni egy kicsit, és szűrjük le. Keverjük össze fél liter forró tejjel, és ízlés szerint édesítsük.
    (Forrás: Susanne Bodensteiner / Ázsiai ízek zsebkönyve, M-érték Kiadó, 2004)

Calotropis Theme designed by itx