Kardamomos repcemézNemrég ajánlottam kávéba a kardamomot. Gyorsabb és fincsi alternatíváját fedeztem fel: a kardamommagok plusz barnacukor kombó helyett egy mokkáskanál kardamomos repcemézet teszek a csészébe, és ráfőzöm a kávét.

A forró kávéban rövid kevergetés után elolvad a méz, és nem csak fincsi, egészséges is.
Amit eddig nem tudtam róla:

“Kevéssé savas méz, gyomorsavtúltengés esetén javasolt. A kardamom serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó. (…) állandósult gyomorsavproblémák esetén napi 3 kávéskanál javasolt. Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen ajánlott. Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz. “
Forrás: herbatea-manufaktura.hu  / Fotók: kiprobaltam.hu

Repceméz kávéba
Először meglepett, hogy méz létére fehér, de amióta megkóstoltam, a rajongója vagyok.

Update: amióta tudom, hogy megdöglenek a mézben a vitaminok, ha forró kávéba/teába teszem, inkább várok amíg hűl egy kicsit, és tovább kevergetem.

Ha szeretnél mailben ízelítőt a legújabb ötletekről, tesztekről: itt szólhatsz.
Ha nem szeretsz e-mailt kapni, kövess facebookon vagy twitteren!

Kapcsolódó bejegyzések:

5 hozzászólás

 • Dyna szerint:

  Én ha tehetném, mindig hársmézet ennék, olyan finom az íze. De mivel már több patikus hívta fel a figyelmem arra, h a hársfát tea formátumban sem szabad állandóan fogyasztani, mert nem tesz jót a szívnek, így már méz formátumban is mellőzöm picit, azóta 80%-ban vegyes virágot eszem/iszom, a maradék 20%-ban pedig hol selyemfüvet, hol hársot, hol repcét (most pl. krémeset vettem belőle), meg most van itthon bozdaakác is, arra is nagyon kíváncsi vagyok. Pár éve szeretem csak a mézet, gyakran teszem az ételekbe édesítőszerként is.

 • Vivien szerint:

  Sziasztok

  Kipróbáltam. Nagyon finom a zsályás méz is, viszont van egy hatalmas probléma. A méz pH értéke erősen savas és a doboz alján műanyagízű a méz. Utánna néztem, PET 1 palacknak hívják ezt a műanyagot, ami ráadásul hajlamos rákkeltőanyagokat kiszivárogtatni magából. Jó ha tudjátok.

  • KovácsÁgi szerint:

   Vivien, köszönöm a hozzászólást. Közben kiürítettem teljesen a dobozt, én nem éreztem műanyagízt.
   Elküldtem a Herbatea Manufaktúrának a felvetésed, és a következő választ kaptam:

   “Termékeink csomagolóanyaga Hollandiából származik itt végezték el a szükséges élelmiszer ipari forgalomba hozatali vizsgálatokat. (többek között savtűrő képességet is) én úgy gondolom, hogy a Hollandoknál ez elég jól működik, kissé előrehaladottabb a csomagolástechnika és a környezetvédelem nyugaton, mint azt mi itt gondoljuk. Nem hiszem, hogy a Holland szakhatóság engedélyezne rossz minőséget! Ez a cég évente több millió terméket gyárt a világ számos országába (Amerikától Svédországig) szállít élelmiszer ipari csomagolóanyagot, elég nehéz nekem azt elhinni, hogy az én dobozaim alján műanyag ízű lenne a méz és a többi millió fogyasztónak megfelel a ketchup, mustár, ecet, méz, salátaöntet ….stb ami szintén savas és ebben a csomagolóanyagban van világszerte.

   Azt hamarabb elhiszem, hogy a kardamomos repceméz nem finom és fogkrémre emlékeztető íze van, mert ez egy ízlés kérdése és ez szubjektív, a vevőnek igaza van, ha kell kicserélem, de a termék az aljától a tetejéig egyízű ebben biztos vagyok! Háromnegyedig megevett termék után rossz ízre ne tessék panaszkodni, mert kissé visszás lenne és nehéz elhinnem, hogy nem ízlett!

   Nos, kérem jelezd , ha tudok még tenni valamit az ügyben. Ha gondolod tedd be a blogba a levelemet.

   Üdvözlettel: Ulicsák Tamás “

   Lehetőség szerint én is kerülöm a rákkeltő anyagokat, de mivel a műanyagdobozt nem hevítem, nem aggódom, hogy káros vegyületek oldódhatnának ki belőle. A tartalma meg kifejezetten ízlik. Mivel krémesebb, szilárdabb állagú a többi méznél, még azzal sincs gond, hogy csöpögne és ragacsozna. Nekem bevált :]

   Szerintetek?

 • Tamás szerint:

  Ne haragudjatok, de nekem is müanyag ízű volt az alja, plusz ropogott is. Ezt nem vállalom be többet tökmindegy mit mondanak a “holland szakemberek”…

Calotropis Theme designed by itx